Güncel Haberler

Dünya Sağlık Örgütü: Avrupa’da her yıl 175.000 kişi ısıya bağlı nedenlerden dolayı ölüyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Dünya Sağlık Örgütü, aşırı sıcakların Avrupa’da her yıl 175.000’den fazla ölüme neden olduğunu açıklayarak, insanları kişisel önlem almaya çağırdı.

REKLAM

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Perşembe günü yaptığı açıklamada, aşırı sıcakların Avrupa’da her yıl 175.000’den fazla insanı öldürdüğünü duyurdu.

Küresel olarak, 2000 ile 2019 yılları arasında yılda yaklaşık 489.000 ısıya bağlı ölüm rapor edildi.

Dünyanın en hızlı ısınan kıtası olan Avrupa, küresel ölümlerin çoğundan sorumludur.

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşunun endişe verici istatistikleri, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in aşırı sıcağa karşı eylem çağrısında bulunmasından birkaç gün sonra geldi.

Guterres, üç aylık rekor sıcaklıkların ardından 25 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Milyarlarca insan aşırı bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya: sıcaklıklar dünya çapında 50 santigrat dereceyi aşıyor” dedi. […] “Kaynamaya yakın” dedi.

“Aşırı sıcaklıklar yeni sorunumuz” diye ekledi ve bunun nedeninin “fosil yakıt kaynaklı, insan kaynaklı iklim değişikliği” olduğuna işaret etti. Dört kritik alanda çözümler sunarak, “Ancak iyi haber şu ki hayat kurtarabilir ve etkilerini sınırlandırabiliriz” dedi.

Sıcaklık insanları nasıl etkiler?

Avrupa’da sıcaklıklar küresel ortalamanın neredeyse iki katı kadar artıyor.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, “Kıtadaki 53 üye ülkedeki insanlar çok büyük bir bedel ödüyor” dedi.

Her yıl aşırı sıcak nedeniyle ölen yaklaşık 489.000 kişinin %36’sı, yani yaklaşık 176.040 kişi Avrupa’da yaşıyor.

Avrupa’da kaydedilen en sıcak üç yılın tamamı 2020’den bu yana yaşanırken, en sıcak 10 yıl ise 2007’den bu yana yaşandı. Son 20 yılda ısıya bağlı ölümlerde %30’luk bir artış görülse de ölümler neredeyse tüm ülkelerde arttı.

Avrupa’da iklime bağlı ölümlerin önde gelen nedeni sıcaklık stresi olarak tanımlandı.

Dr. Kluge, aşırı sıcaklığın kardiyovasküler, solunum ve serebrovasküler hastalıklar, zihinsel sağlık ve diyabetle ilişkili durumlar dahil olmak üzere kronik durumları kötüleştirdiğini belirtiyor.

Aşırı sıcaklar özellikle yalnız yaşayan yaşlı yetişkinler için sorun teşkil ediyor. Aynı zamanda hamile kadınlar için de zorluklar yaratır.

Aşırı sıcaklardan kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Kluge, “Gerçek şu ki, sıcak havanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri, iyi halk sağlığı uygulamalarıyla büyük ölçüde önlenebilir” dedi.

Ulusal düzeyde, 20’den fazla Avrupa ülkesinin vatandaşlarının iklim değişikliğinin bu ölümcül yönüne uyum sağlamasına yardımcı olacak sağlık eylem planları var.

REKLAM

Ancak DSÖ, toplumları korumak için daha fazlasının yapılması gerektiği konusunda uyarıyor. Almanya’nın Bonn kentindeki Avrupa Çevre ve Sağlık Merkezi’nin sağlık kurumu, hükümetlerin hazırlanmasına yardımcı olmak amacıyla eylem planına ilişkin güncellenmiş kılavuz geliştiriyor.

Ancak kendinize ve sevdiklerinize bakmak için uygulayabileceğiniz birçok kişisel eylem planı da vardır. DSÖ’nün “#staycool” kampanyası dört temel öneriyi içeriyor.

  1. sıcaktan Uzak durun: Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan ve yorucu aktiviteler yapmaktan kaçının. Gölgede kalın ve çocukları veya evcil hayvanları park edilmiş araçlarda bırakmayın. Mümkünse günde 2-3 saatinizi süpermarket veya sinema gibi serin bir yerde geçirin.
  2. Senin evin Soğuk Bakım: Perde veya panjur kullanarak gün içerisinde evinizin içindeki ısı yükünü azaltın.
  3. Vücudunuzu serin tutun: Hafif, bol giysiler ve ince yataklar giyin, düzenli olarak soğuk duş alın ve su içirin, vücudu kurutucu etkileri nedeniyle şekerli, alkollü veya kafeinli içeceklerden uzak durun.
  4. Kendinize ve etrafınızdakilere iyi bakın Ailenizi, arkadaşlarınızı ve komşularınızı, özellikle de zamanlarının çoğunu yalnız geçiren yaşlı yetişkinleri kontrol edin.

Dünya insanları sıcaktan kaynaklanan ölümlerden nasıl kurtarabilir?

Geçen hafta New York’ta yaptığı konuşmada BM şefi eylem için dört kritik alanın ana hatlarını çizdi.

İlk yer ihtiyacı olanlarla ilgilenmek geliyor. Guterres, düşük karbonlu iklimlendirmeye erişimin önemli ölçüde arttırılması da dahil olmak üzere bazı telafi edici çözümler önerdi.

REKLAM

Erken uyarı sistemlerinin de yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Guterres, “Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin vatandaşlarını dayanılmaz sıcaklıklardan korumalarına yardımcı olmak için uyum finansmanı sözlerini tutmaları gerektiğini” söyledi.

Guterres’in eylem çağrısının ikinci maddesi şöyle: işçilerin korunması arttırmak.

Guterres, “Avrupa ve Orta Asya bölgesi aşırı sıcağa maruz kalan işgücünün en hızlı arttığı bölgedir” dedi.

Aşırı sıcakların dünya çapında yaklaşık 23 milyon işyerinde yaralanmaya neden olduğu göz önüne alındığında, insan haklarına dayalı yasa ve düzenlemelerin güncellenmesi ve uygulanması büyük önem taşıyor.

REKLAM

Bununla ilgili olarak, Ekonomilerin ve toplumların dayanıklılığını artırmak BM başkanının gündeminde üçüncü sırada yer aldı. “Isıya dayanıklı” ekonomiler için bilim ve verileri kullanan spesifik sağlık eylem planlarının çözümün bir parçası olduğunu söyledi.

Ve son olarak temel prensip “Küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırın” Bunu şöyle özetledi:

“Bütün bu belirtilerle [kuraklıklar, orman yangınları, yükselen deniz seviyeleri] “Bununla başa çıkabilmek için hastalıkla mücadele etmemiz gerekiyor” dedi. “Hastalık fosil yakıt bağımlılığı ve iklim eylemsizliğidir.”

Yetkili, dünyanın en zengin ülkelerindeki fosil yakıtların genişletilmesi çağrısında bulundu ve tüm ulusları gelecek yıla kadar 1,5 derece Celsius hedefinin altında kalmaya ve bu plana uygun olarak ulusal iklim eylem planları sunmaya çağırdı.

REKLAM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu