Türkiye Çevre Kurumu’ndan temizlik kampanyası
TÜÇA’nın açıklamasında, İzmir Körfezi’nde balık ölümleri ve kente yayılan kötü kokunun deniz kirliliğini yeniden gündeme getirdiği hatırlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TÜÇA’nın denizlerdeki atıkların toplanması için kapsamlı bir çalışma başlattığı ve bu doğrultuda yüzeyi tarayıp temizleyen 14 adet deniz elektrikli süpürgesinin hizmete sokulduğu bildirildi. Toplanan atıkların denizde bertaraf edilmesi ve atıkların bertaraf edilmesi İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 9 ayrı bölgede devreye alınmıştır.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜÇA Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, endüstriyel atıklar, evsel atıklar, atık yönetiminin iyi planlanmaması, deniz trafiğinin yeterince kontrol edilememesi ve vatandaşların bireysel deniz kullanımına dikkat etmemesi nedeniyle ciddi bir deniz kirliliği riskiyle karşı karşıya olduğumuzu söyledi.
TÜÇA’nın deniz kirliliğine yönelik pek çok projeyi hayata geçirdiğini, bunlardan birinin deniz süpürgeleri olduğunu kaydeden Pirinççi, tüm projelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliği yaptıklarını vurguladı.
“Denizle ilgisi olmayan atıklar var”
Süpürücü adı verilen deniz yüzeyi temizleme araçlarının 9 bölgede faaliyet gösterdiğini belirten Pirinççi, deniz yüzeyi temizleme araçlarının İstanbul’un yanı sıra İzmir Körfezi, Bursa, Bandırma, Erdek, Muğla ve Mersin gibi bölgelerde de aktif olarak faaliyet gösterdiği bilgisini paylaştı.
Pirinççi şöyle devam etti:
“Bu araçlar belli bir mekanizmayı devreye sokarak deniz yüzeyini tarayarak atıkları, özellikle çöpleri kendi tanklarında topluyor ve buradan toplanan atıklar da atık toplama merkezlerine götürülerek bertaraf ediliyor. deniz yüzeyindeki atıkları temizlemek için etkili bir çözüm gibi görünüyor.” “
Deniz elektrikli süpürgeleriyle toplanan atıkların görenleri şaşırttığını belirten Pirinççi, bu atıkların arasında bol miktarda plastik, bebek bezi ve normal şartlarda denizle ilgisi olmayacak atıkların bulunduğunun altını çizdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un çevreye yönelik hassasiyetinin altını çizen Pirinççi, TÜÇA gibi her türlü deniz taşıtını denetlediklerini, denizi kirletenlere cezai yaptırım uyguladıklarını ve farkındalık oluşturduklarını anlattı. eğitim.
Pirinççi şunları söyledi:
“Aslında iki amacımız var. Birincisi, krizin etkilerini hızla ortadan kaldırmak. Çöpse çöpü etkin bir şekilde toplayın, o çöpe neden olan kaynakları ortadan kaldırın ve gerekiyorsa yaptırım uygulayın. İkinci aşamada ise çöpleri benimseyecek. Denizin kirlenmesine neden olan etkenlerin tekrarını önlemek için gerekli tedbirleri alacağız.”
Vatandaşlar temizlik çalışmalarından memnun
Açıklamada ayrıca İstanbul’da deniz süpürgelerinin çalışmalarını gören vatandaşların görüşlerine de yer verildi. Ev hanımı Şevkiye Özbay, uygulamanın genişletilmesini isteyerek, “İnsanların bilgilenmesini istiyorum. İnsanlar bilgilendirilse daha iyi olur. Bu kadar güzel başka ülke var mı?” dedi.
Aşçı Fırat Baş cezai yaptırımların önemine vurgu yaparken, öğrenci Melih Kartal ise şöyle konuştu: “İnsanlar sürekli denize çöp atıyor. Özellikle Marmara’ya yüzmek için ulaşılamıyor. Bu araçlarla çöp topluyorlardı. Bence güzel bir uygulama. Umarım insanlar örnek alır ve denize çöp atmazlar.” .
Emekli Ayşe Karabulut, “Devlet temizliyor, millet kirletiyor. Yapanlardan Allah razı olsun. İnsan temiz suya çöp atar mı? O balıklar var, hatta yaşıyor. Onlara da zarar verir.”