Ethereum neden sürekli olarak Bitcoin’in gerisinde kalıyor?
Ether (ETH), Bitcoin karşısında 40 ayın en düşük seviyesinde işlem görüyor.
ETH, 1 Ocak’taki açılışından sadece %0,02 daha yüksek işlem görürken, Bitcoin (BTC) 2024’te neredeyse %36 artış gösterdi.
Ether’in devam eden düşük performansının nedenlerinden bazılarını inceleyelim.
ETH son 90 gündür BTC’ye karşı düşüş eğilimi gösteriyor
Ether, son 90 günde değerinin %34’ünü kaybederek aynı dönemde fiyatı yalnızca %15 düşen Bitcoin’in altında performans gösterdi.
ETH/BTC oranı da son üç ayda yaklaşık %22 düşerek 11 Eylül’de son yılların en düşük seviyesi olan 0,04057’ye ulaştı.
ETH/BTC oranındaki düşüş, yatırımcıların ETH yerine Bitcoin’i tercih etmesi nedeniyle Ether’e olan talebin eksikliğini gösteriyor.
Bu bağlamda, ABD Bitcoin spot ETF’leri, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından 10 Ocak’ta onaylanmasından bu yana Ethereum spot ETF’lerinden büyük ölçüde daha iyi performans gösterdi.
Zincir içi veri sağlayıcısı Glassnode, bu yatırım ürünlerinin Ether fiyatı üzerindeki göreceli etkisinin (spot hacmin %1’i), Bitcoin fiyatı üzerindeki etkisinden (%8) daha düşük olduğunu belirtti.
“Bu, Bitcoin ETF’sine olan ilginin Ethereum emsalinden çok daha fazla olduğunu gösteriyor.”
Bitcoin’in pazar hakimiyeti artmaya devam ediyor
Ether’in BTC’ye karşı zayıf performansının yanı sıra ETH, Bitcoin’in hakimiyetindeki istikrarlı yükselişten de olumsuz etkilendi.
Bitcoin’in pazar hakimiyeti yükseliş eğilimini 2024’e kadar sürdürerek 5 Ağustos’ta 40 ayın en yüksek seviyesi olan %58’e ulaştı. Bu, lider kripto para biriminin Ether dahil altcoinlere karşı güçlendiğini gösteriyor.
Bitcoin hakimiyeti, genel kripto para piyasasına göre BTC’nin piyasa değerini ölçer ve varlığın gücünü vurgular. Yatırımcılar tarafından piyasa duyarlılığını ölçmek için sıklıkla kullanılır.
Bitcoin’in hakimiyeti istikrarlı bir şekilde artarken, ETH’nin BTC çiftine göre değerinin düşmeye devam etmesi bekleniyor; bu da yatırımcıların BTC’den daha fazla yükseliş beklediklerini ve muhtemelen Ether yatırımlarına daha az para ayıracaklarını gösteriyor.
Ethereum’un zincir içi ölçümleri durgun
Ağdaki aktif adreslerin sayısının ölçülmesi, blockchain ağının fiili kullanımına ve temel tokena olan talebe ilişkin hızlı ve güvenilir bir gösterge sağlar.
Ethereum ağındaki 30 günlük ortalama 430.250 günlük aktif adres, 90 gün öncesine göre %7,7’lik bir düşüşü temsil ediyor ve Mayıs 2021’de kaydedilen 686.350’nin yakınında bile değil. Bu nedenle, zincir içi veriler, kullanıcıların katman 1 ağıyla daha az etkileşime girdiğini ve Ether token işlemlerinde azalma var.
Ethereum blok zincirindeki benzersiz aktif cüzdanların (UAW) sayısının ölçülmesi, ağdaki DApp kullanımına ilişkin daha geniş bir bakış açısı sunar.
DAppRadar’ın verilerine göre Ethereum DApp’lerin aktif adresleri son 30 günde %19 azaldı. Solana ve Tron gibi rakip blockchainlerin aynı dönemde toplam DApp’lerde %257 ve %343 artış gördüğü göz önüne alındığında, veriler genel olarak endişe verici.
ETH’nin 2.400 doların üzerine çıkması için ağ büyümesinin devam etmesi, Ether işlemlerinde artış ve DApp kullanımı gerekiyor.
Bu makale yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yasal veya yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Burada ifade edilen görüşler, görüşler ve görüşler yalnızca yazara aittir ve Cointelegraph’ın görüş ve düşüncelerini yansıtmayabilir veya temsil etmeyebilir.