Güncel Haberler

Türk devletleri arasında fintech iş birliği

class = “medyanet-inline-adv”>

Türk Devletleri Fintech İşbirliği Platformu imza töreni, Cumhurbaşkanlığı Maliye Ofisi himayelerinde, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) öncülüğünde İstanbul Anadolu Hakimler Odası’nda gerçekleştirildi. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan fintech derneklerinin temsilcileri katıldı.

Törene, Cumhurbaşkanlığı Mali Ofisi Başkanı Aşan, TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, Azerbaycan Fintech Derneği (AzFina) Başkanı Ruslan Talibov, Özbekistan Fintech Derneği Başkanı Nargis Dustmatova katıldı. , ASPO Genel Sekreteri Yuliya Salekhova ve Kırgızistan Elektronik Ticaret Derneği Başkanı Aybek Kurenkeev.

Aşan, burada yaptığı konuşmada, Türk dünyası olarak mümkün olan her alanda ortaklıklar oluşturmaları gerektiğini belirterek, dünyanın mevcut gidişatı ayakta kalmak istiyorsa bunun aile olarak ayakta kalmaktan geçtiğini söyledi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Artık hiçbir ülkenin tek başına ayakta kalmasının mümkün olmadığını vurgulayan Aşan, şöyle konuştu: “Türk ailesi, birlikte durabileceğimiz, birbirimize güvenebileceğimiz, mücadele edebileceğimiz en yakın ve en güçlü ailedir. Bugün imza törenini gerçekleştirdiğimiz “Türk Devletleri Fintech İşbirliği Platformu” da elbette bu fırsatlardan biri” diye konuştu.

“DİJİTAL ALANDA DA BENZER BİR BİRİM OLUŞTURULMALI”

Göksel Aşan, hala yapılacak çok iş olduğunu vurgulayarak, bu platformda yer alan tüm ülkelerin fintech alanında aynı seviyede olmadığını söyledi.

Bazı ülkelerin fintech alanında ilerleme kaydettiğini anlatan Aşan, bu alanda daha fazla tecrübeye sahip olan ülkelerin tecrübelerini diğer ülkelere aktaracağını ve bu konuda oluşturulan platformdan daha güvenilir bir platformun bulunmadığını söyledi.

Aşan, şöyle konuştu: “Elbette tekrar ediyorum, aramızda daha tecrübeli olanlar var, daha ileri gidenler var. Belki mevzuatı, kurumsal altyapısı daha gelişmiş olanlar var ama onlar da tüm bu bilgileri, tüm birikimlerini rahatlıkla aktaracaklar. Deneyimleri diğer muhataplara aktaracak ve kısa süre içerisinde tüm eksiklikler tamamlanacak ve oradan geçilecektir.” Umarım devam ederiz” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Tüm dijital alanlarda benzer bir birimin oluşturulması gerektiğini belirten Aşan, bunun için çaba sarf edildiğini söyledi.

Aşan, şöyle konuştu: “Dünya bir noktada sizinle bağlarını koparsa bile, o bağ hiç kopmamış gibi hayatınıza devam etmenizi sağlayacak tüm fırsatları öyle ya da böyle yaratmalıyız. Savunma sanayisinden finansa kadar. Dijital teknolojilerden uydu ve kablo altyapısına kadar bu ilişkinin her alanda hızla gelişeceğini düşünüyorum.” “İleriye gidiyor, daha hızlı hareket edecek.” dedi.

Aşan, Türk devletlerinin bu coğrafyada yaşayabilmeleri için birbirlerine güvenmeleri ve aile olmayı sürdürmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

class = “medyanet-inline-adv”>

“BU PLATFORM, SAHİP OLDUĞUMUZ POTANSİYELİN SOMUTLULUK YANSIMASIDIR”

TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Bilgetekin, sadece finansal teknolojiler alanında değil, Türk dünyasının birlik ve beraberlik ruhunu yansıtan bir platformun temellerinin atıldığını belirterek, güçlü bağların ve ortak İşbirliği yapılan ülkelerin tarih boyunca kültürel mirasının, bugüne kadar ticari ve ekonomik sektörlerdeki yakın işbirliğinin temelini oluşturduğunu söyledi.

Bilgetekin, Türkiye ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan arasında her yıl büyüyen ticaret hacminin, finansal teknolojilerle güçlenen işbirlikleri sayesinde daha da artma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Geleceğin en önemli ekonomik alanlarından biri olan finansal teknolojilerle olan bu ilişkileri “Türk Devletleri Fintech İş Birliği Platformu” ile daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Bilgetekin, şöyle konuştu: “Bu platform sadece Türkler arasındaki iş birliğini güçlendirmekle kalmayacak, ama aynı zamanda Avrupa’dan Çin’e kadar uzanan coğrafyada da yeni bir şey.” “’Dijital İpek Yolu’ olarak tanımladığımız bu süreç, hem aramızdaki ticaretin büyümesine hem de küresel ekonomik entegrasyona önemli katkı sağlayacak. Son döneme baktığımızda hükümetlerimizin bu yakınlaşmayı teşvik ettiğini görüyoruz. Politika olarak bu yönde önemli adımlar atıyoruz.” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Bilgetekin, Türkiye’nin Türk Devletleri Teşkilatı himayesinde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile ilişkilerinin giderek güçlendiğini vurguladı.

Platformda ekonomik, kültürel, askeri ve enerji alanlarındaki stratejik işbirliklerinin ülkeler arasındaki bağları daha da güçlendirdiğini belirten Bilgetekin, şöyle konuştu:

“Azerbaycan ile 2021 yılında imzalanan Şuşa Deklarasyonu ittifakımızı derinleştirirken, Kazakistan ile ticaret, enerji ve ulaştırma koridorlarında işbirliğimiz giderek artıyor. Son dönemde ekonomik yatırımları teşvik etmek ve eğitim projelerini geliştirmek için Kazakistan ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Özbekistan ile imzalanan anlaşmalar, “Ülke sayısının artmasıyla birlikte savunma iş birliğimiz yeni bir boyuta taşındı. Bu ülkelerle yaptığımız zirve ve toplantılarda bölgesel istikrar, güvenlik ve kültürel güçlenme konusunda ortak tedbirler alıyoruz. Enerji bağları ve işbirliği.”

Bilgetekin, fintech sektörünün dünya çapında hızla geliştiğini ve ekonomilerin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini vurguladı.

Ödeme sistemleri, dijital cüzdanlar, uluslararası para transferleri gibi birçok sektörde yaşanan köklü dönüşümlerin finansal teknolojilerin gücünü ortaya çıkardığını belirten Bilgetekin, şöyle konuştu: “Bu nedenle Türkiye’nin dediği gibi finansal teknolojilerde güçlerimizi birleştirip büyümek için bir araya geliyoruz. ekosistemi ortak bir vizyon etrafında buluşturuyoruz. Bu platform “sahip olduğumuz potansiyelin somut bir yansıması ve geleceğe yönelik kararlı bir adımdır”.

Bilgetekin, platformun sadece finans sektöründe değil, bilgi ve deneyim paylaşımı, ortak standartların belirlenmesi ve olası işbirliklerinin artırılması hedefleri doğrultusunda ekonomik kalkınma ve iş birliğinin derinleştirilmesinde de önemli bir rol oynayacağını vurgulayarak, Ülkeler arasındaki güçlü ilişkiler bu platformla daha da güçlenecek.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı AzFina Ruslan Talibov, bu platformun ortak medeniyetlere ve köklere sahip bölgelerin yeni bir kalkınma aşamasına geçmesine olanak sağlayacağını söyledi.

Talibov, şunları söyledi: “Kardeş Türkiye’nin girişimiyle başlattığımız bu platform, kalkınmaya katkı sağlayacak ve devletlerimizin başlattığı işbirliklerinin en üst düzeyde devamı olacaktır. Sendika” açıklaması yaptı.

Konuşmaların ardından “Türk Devletleri Fintech İşbirliği Platformu”nun imza töreni gerçekleştirildi.

İmza töreninin ardından “Türk Devletleri Arasında Fintech ve Ödemeler Ekosistemi ile İşbirliği Fırsatlarının Güçlendirilmesi” konulu bir panel gerçekleştirildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu