Gizlice büyüyorlar! Hayatı tehdit eden adrenal kitleler gözden kaçırılamaz
Adrenal kitleler sıklıkla tesadüfen bulunan ancak erken tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen büyümelerdir. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi'nde Dr. Hüsnü Aydın, adrenal bezden kaynaklanan büyümeler olarak bilinen adrenal kitlelerin tedavisindeki ameliyat sürecini ve bu kitlelerin vücutta neden olabileceği sağlık sorunlarını detaylı bir şekilde anlattı. Aydın, adrenal kitlelerin sıklıkla semptomsuz olarak fark edildiğini ve bu kitlelerin tedavi edilmesi gerektiğinde multidisipliner bir yaklaşımla yaklaşıldığını söyledi.
“ADRENAL KİTLELER GENELLİKLE BELİRTİSİZDİR”
Adrenal kitlelerin genel olarak iyi huylu olduğunu belirten Dr. Aydın, “Bu kitleler çoğu zaman hastalarımızda herhangi bir belirtiye neden olmuyor. Çoğu zaman başka bir hastalık için yapılan görüntüleme çalışmalarında tesadüfen fark edilir. Ancak bazı durumlarda bu kitleler hormon üretip büyüyebiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.” dedi.
HORMON ÜRETEN ADRENAL KİTLELERİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR
Dr., adrenal kitlelerin hormon üretmesinin üç önemli sağlık sorununa neden olabileceğini belirtiyor. Aydın, şöyle konuştu: “Bu hastalıklar genellikle adrenal bezlerin aşırı hormon üretmesi sonucu ortaya çıkıyor. Cushing sendromu aşırı kortizol üretimi ile karakterize bir durumdur. Vücutta stres hormonlarının aşırı birikmesine neden olan bu sendrom ameliyat gerektirir. Cushing hastalığına neden olan adrenal kitlenin cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Feokromasitoma, adrenal bezlerin aşırı adrenalin ve norepinefrin üretmesi nedeniyle yüksek tansiyon ataklarına neden olur. Bu hastalığın tanısı oldukça zordur ancak teşhis konulduktan sonra tedavisinin cerrahi olarak yapılması gerekir. Conn sendromu, adrenal bezlerde aşırı aldosteron üretimi nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalık düşük potasyum düzeyi ve yüksek tansiyon gibi sorunlara neden olur. dedi.
CERRAHİ TEDAVİ VE İYİLEŞME SÜRECİ
Adrenal cerrahinin risklerine değinen Dr. Aydın, şunları söyledi: “Her ameliyat gibi adrenal cerrahinin de bazı riskleri vardır. Bunlar kanama, yara enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonları gibi durumları içerebilir. Ancak günümüzde bu ameliyatlar güvenli ve mükemmel başarı oranlarıyla yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası hastaların iyileşme süreci oldukça hızlıdır. Hastalarımız genellikle akşamları kalkıp günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. “Hastalarımızın çoğu ilk günün sonunda evine gönderilebiliyor.” dedi.