Ekim 1582’de takvimlerde neden 10 gün eksik? – Son dakika dünya, hayat haberleri
Sosyal medyada insanlar telefonlarındaki takvimde tuhaf bir şey fark etti. Takvimi 1582’ye kaydırdıklarında 4 Ekim’den 15 Ekim’e kadar gidiyordu, görünüşe göre 10 gün eksikti.
Bu bir hata ya da sıkılmış bir programcının eklediği bir şaka değildi, bu 10 gün aslında tarihte hiç var olmadı. Bu 10 gün kozmik zaman cihazı tarafından geçmişten silinmedi. Aslında 1582’de insanlar 4 Ekim’de yatıyor ve 15’inde uyanıyordu.
Bunun nedenini anlamak için günlerimizi, haftalarımızı, aylarımızı ve yıllarımızı düzenleme şeklimizde büyük bir değişikliğin yaşandığı 16. yüzyıla dönmemiz gerekiyor.
1500 YIL SONRAKİ DEĞİŞİM
Bugün kullandığımız takvimde yapılan son değişiklik Roma Katolik Kilisesi Bu durum Ekim 1582’de Gregoryen takviminin kabul edilmesiyle gerçekleşti. Bundan önce Avrupa’nın büyük bir kısmı M.Ö. 45 yılında Roma İmparatoruydu. julius Sezar tarafından oluşturulan Jülyen takvimini kullanıyordu.
Jülyen takvimi aslında Gregoryen takvimine çok benziyordu. Her ikisi de 28 ila 31 gün içeren 12 aylık güneş takvimleriydi. Ayrıca bazı yıllarda Şubat ayına bir gün daha eklenerek toplam 365 gün çıkarılmıştır.
JULİAN TAKVİMİNİN KUSURLARI NEDENİYLE…
Bu iki takvim arasındaki temel fark, artık yılın meydana geldiği zamandı. Jülyen takvimi her 4 yılda bir takvime bir gün eklerken, Gregoryen takviminde yıl 100’e bölünürken 400’e bölünmediğinde artık yıl eklenmiyordu.
Bunun temel amacı Jülyen takviminde 365,25 günden 1 yıl hesabı sonucu ortaya çıkan sapmaydı. Yıl sonuna eklenen 0,25 günlük kalan sürenin aslında 0,2422’den hesaplanması gerekiyordu. Bu yapılmadığı için 128 yılda takvime bir gün daha eklendi.
Çok küçük bir fark gibi görünse de Katolik Kilisesi için büyük bir farktı çünkü Paskalya kutlamasıZamanlamasını ciddi anlamda etkiliyordu. MS 325 yılındaki İznik Konseyi’nden bu yana, Paskalya’nın 21 Mart’taki bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunayı takip eden ilk Pazar günü kutlanması gerektiği belirlendi.
Ancak yüzyıllar geçtikçe bahar ekinoksu bu tarihten uzaklaşmıştır. Bu küçük etki, ilkbahar ekinoksunun 11 Mart’a düştüğü 16. yüzyılda Paskalya takvimini alt üst etti.
10 GÜN BOYUNCA KALDIRILMASI GEREKİYOR
Bu krizi çözmek için Papa Gregory XIII, Gregoryen takvimini tanıttı. Yeni takvimi Güneş’in hareketlerine göre yeniden ayarlamak için Jülyen takviminin kusurlu olması nedeniyle biriken 10 günü silmek gerekiyordu.
Ekim ayı, Hıristiyan takvimindeki önemli olaylara denk gelmediği için 10 gün kaybedilecek ay olarak seçildi. Aziz Francesco4 Ekim tatilinin ardından Gregoryen takvimi değiştirildi ve dünya bir anda 15 Ekim’e sıçradı.
Bu nedenle çoğu dijital takvim 4 Ekim ile 15 Ekim 1582 arasındaki 10 günü göstermez.