Güney Çin Denizi’nde gerilim düşüyor: İki ülke anlaşmaya vardı – Son Dakika Dünya Haberleri
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çin-Filipinler İkili Danışma Mekanizmasının (BCM) dokuzuncu toplantısı dün Filipinler’in başkenti Manila’da gerçekleştirildi.
Filipin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Theresa Lazaro ve Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Chin Xiadong’un ortak başkanlığında gerçekleşen toplantıda taraflar, Güney Çin Denizi’nde, özellikle de sürtüşmenin yaşandığı İkinci Thomas Sahili’nde gerilimi azaltma konusunda anlaştılar.
Taraflar, Güney Çin Denizi’nde barış ve istikrarın korunmasının hem Çin’in hem de Filipinler’in çıkarına ve bölge ülkelerinin ortak hedefi olduğunu vurgulayarak, anlaşmazlık ve farklılıkların izlenmesi için diyalog ve istişarede devam edilmesi gerektiğini vurguladı. .
Filipinler’de Çin tarafı “Denizde ihlal ve provokasyonlarına son verin” sorunların diyalog yoluyla çözümüne dönülerek ikili ilişkilerin yeniden kurulması çağrısında bulundu.
Toplantıya ilişkin Filipin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İki taraf denizdeki durumu yönetmek için önlemler geliştirmede ilerleme kaydetti ancak ciddi farklılıklar devam ediyor.” Açıklamaya yer verildi.
Güney Çin Denizi’ndeki Spratly Adaları’nın bir parçası olan ve Filipinler’in kontrolü altındaki İkinci Thomas Sürüsü, son dönemde iki ülke gemileri arasında sürtüşme ve gerginliğe sahne oluyordu.
Filipin Donanması’na ait savaş gemisi, Filipinlilerin “Ayungin”, Çinlilerin ise “Rınai” olarak adlandırdıkları sığ sularda karaya oturmuş halde bulundu. Filipin gemileri, gemiyi yenilemek için periyodik olarak bölgeyi ziyaret ediyor.
Pekin yönetimi, mercan resifinde mahsur kalan “Sierra Madre” savaş gemisinin bölgede yasa dışı olduğunu açıklayarak, geminin geri çekilmesi ve resifin orijinal durumuna döndürülmesi çağrısında bulunuyor.
Çin sahil güvenliğinin, resifteki gemideki denizcilerin ihtiyaçlarını karşılamak için malzeme akınını engellemeye çalışması, ülkeler arasındaki gerilimi artırıyor.
Daha yakın bir tarihte, 17 Haziran’da Çin Sahil Güvenlik, Filipin gemilerinin, Filipinliler tarafından “Ayungin” ve Çinliler tarafından “Rınai” olarak adlandırılan İkinci Thomas Shoal’da karaya oturan Filipin savaş gemisine ve Güvenlik personelinin bıçak taşıyan Çin kıyı gemisine yakıt ikmali yapmasını engelledi. ve ellerindeki palalar Filipinli askerlere saldırdı. Çatışmada onları tehdit etti ve 8 askeri yaraladı.
Müdahale, sahil güvenliğin köprü aramaları da dahil olmak üzere denize müdahale etme yetkilerini artıran yasanın Çin’de yürürlüğe girmesinden sonra gerçekleşti.
GÜNEY ÇİN DENİZ ANLAŞMAZLIĞI
Güney Çin Denizi, kıyı ülkelerinin bağımsızlığını kazandığı II. Dünya Savaşı’ndan bu yana bölge ülkeleri arasındaki egemenlik anlaşmazlıklarının merkezinde yer alıyor.
Çin, ilk kez 1947’de yayınlanan haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inden fazlasında egemenlik iddiasında bulunurken, Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da yer altı kaynakları açısından zengin bölge üzerinde hak iddia ediyor.
ABD ve bölge ülkeleri, Çin’in bölgedeki ihtilaflı adalarda üs inşa etmesine, sivil gemi filoları ve askeri unsurlarla varlığına karşı çıkıyor.
Lahey Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler’in iddiasına ilişkin 2016 yılında verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik iddialarının yasal olmadığına hükmetmişti.